
Asi všetci sa zhodneme, že tento rok sa odvíja trochu inak, než kam siahajú naše doterajšie skúsenosti. Schádzame sa na jeseň, keď slnko zapadá stále v rovnaký čas, ale na rozdiel od rokov minulých, kedy sme sa pozvoľna pripravovali na zimné mesiace, ktoré sa zdali tak vzdialené, sú problémy s nimi spojené – totiž virózy a respiračné choroby na programe dňa už od skorého septembra. Čo teda na ne platí a ako sa s nimi vyrovnať?
Imunita a strava
Vo svojej podstate na všetky patogénne organizmy potrebujeme výkonný imunitný systém. Výkon imunitného systému je však zásadne závislý na optimálnu strave, ako nám napríklad pripomína prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice Hradec Kráľovom Jan Krejsek. K podpore imunity teda potrebujeme stravu vyváženú, s prevahou rastlinné zložky, s množstvom ovocia, zeleniny, orechov, semien, strukovín, ale aj živočíšnych bielkovín a vitamínov.
Optimalizácia stravy v závislosti od sezónnosti
Optimálna strava však nie je úplne univerzálny, pretože sa líši podľa veku i pohlavia, imunitu ovplyvňuje aj genetická výbava, individuálne imunitný výbava a celkový životný štýl. V lete je však oveľa jednoduchšie v našom podnebnom pásme stravu optimalizovať vzhľadom na fakt, že to je práve v tomto období, kedy je na našom domácom trhu veľa čerstvých, sezónnych a lokálnych produktov, ktoré sa vyhnú dlhému skladovanie, transportu i nadmiere tepelnej úpravy, ktoré zásadne množstvo živín v potravinách znižujú. Letné, obzvlášť domáce produkty, sú tiež zbierané za optimálnu zrelosť, ktorá zaručuje obsah niektorých silných antioxidantov, ako je napríklad silne protinádorovo pôsobiace salvestrol.
Úbytok slnečného žiarenia
S úbytkom slnečného žiarenia a prechodom k nadnárodnej produkcii supermarketov máme teda dve možnosti. Buď zásadne navýšime množstvo dostupného ovocia a zeleniny na trhu a pripravíme ich šetrným spôsobom a bez nadmiery tuku, aby nedošlo k nárastu hmotnosti, alebo si pozveme na pomoc doplnky stravy, s ktorými opäť môžeme stravu optimalizovať. V niektorých prípadoch je to vlastne aj nevyhnutné, ako vypovedal náš známy imunológ Karel Drbal z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej.
Ide totiž o to, že v okamihu, keď začnete pociťovať prvé príznaky prechladnutia, či počiatok ochorenia, či už je to Covid-19, alebo chrípka či nádcha, dostaví sa napríklad únava, bolia kĺby, cítite sa zle, bolí vás hlava či v krku, potom je dobré nasadiť vitamín C. a to krátkodobo aj vo veľkom množstve spolu s veľkým množstvom ovocia a tekutín. Jeho potrebnú hladinu si z potravín či citrusov len ťažko doplníte, preto je suplementácia dôležitá.
Vitamín D a prečo vôbec musíme dopĺňať
V ďalšej fáze boja s virózou bude hrať dôležitú úlohu aj vitamín D. V letných mesiacoch majú virózy, s ktorými ostatne bojujeme neustále, podstatne ľahší priebeh – a to práve aj vďaka dostupnému vitamínu D, ktorý je spolu s vitamínom C a niektorými minerálmi či stopovými prvky, napríklad so zinkom, kľúčovým modulátorom imunity. S úbytkom slnko a príchodom jesene je jeho dostatočná konzumácia formou doplnku stravy dôležitá. Na rozdiel od vitamínu C, ktorý vo vyšších dávkach užívame nárazovo, by konzumácia vitamínu D mala byť pravidelná, avšak v dávkach kontrolovaných, ktoré sa teraz pohybujú od 800 (odporúčanie Dr. Karla Drbal) – až po 2000 medzinárodných jednotiek denne, ako napríklad uvádza profesor Ondřej Topoľčian z Fakultnej nemocnice v Plzni.
Covid-19 a vitamín D
Aj podľa britských vedcov užívanie vitamínu D môže mať preventívny účinok proti súčasnej Koronavirové epidémii. V Plzni sledujú hladinu vitamínu D u pacientov a došli k záveru, že z 1500 pacientov má normálnu hladinu tejto živiny iba 40%. Pacientom starším 70 rokov tak podávajú nárazovo vysokú dávku. Profesor Topoľčian sa domnieva, že vitamín D pomáha blokovať cesty, ktorými koronavírus preniká do buniek.
Ubúdanie nazhromaždeného vitamínu D z leta
Hladina vitamínu D bola tiež nedostatočná prakticky u každého pacienta s prekonaným ochorením SARS-Covid-19. Podľa teraz často citovaného profesora Jaroslava Flegr možno tiež v tejto súvislosti očakávať vyššiu agresivitu a úmrtnosť koronavírusy v zimnom období, ktoré je ešte pred nami, pretože bude pacientom dochádzať zásoba nahromadeného vitamínu D z leta. Aj keď by v optimálnom prípade bolo najlepšie jeho hladinu sledovať v laboratóriu, ani niekoľkomesačné užívanie 1000 medzinárodných jednotiek denne jeho množstvo v krvi nijako prudko nenavýši. V individuálnych prípadoch špecifických ochorení jeho užívanie konzultujte so svojim lekárom.
Ako sa zabezpečiť
Aby sme teda v tomto a budúcom roku unikli virulentným organizmom hravo z pazúrov, potrebujeme zdravo jesť, dopĺňať si zásoby vitamínu C a D, a ako sa tento rok ukazuje – tiež sa sústrediť na zvýšená hygienické opatrenia, ku ktorým patrí častá hygiena rúk a užívanie ústenek. Pre vaše špecifické potreby tohto roku ako posledný výrobok, ktorý Naturhouse uviedol na trh v tomto roku, je práve VITAMÍN D3 v kapsliach. Dostupný je na predajniach Naturhouse alebo tiež v e-shope, novo aj v kurča na redukciu HMOTONOSTI a posilnenie imunity S VITAMÍNOM D3 a doplnkom INMUNAT. Táto kúra obsahuje imunostimulačne pôsobí látky a tiež mnoho tipov a chutných receptov, ktoré budovanie imunity pre tento rok povýšia na gurmánsky zážitok :-).