Jesenné imunita tento rok inak aneb vírusom napriek

Asi všetci sa zhodneme, že tento rok sa odvíja trochu inak, než kam siahajú naše doterajšie skúsenosti. Schádzame sa na jeseň, keď slnko zapadá stále v rovnaký čas, ale na rozdiel od rokov minulých, kedy sme sa pozvoľna pripravovali na zimné mesiace, ktoré sa zdali tak vzdialené, sú problémy s nimi spojené – totiž virózy a respiračné choroby na programe dňa už od skorého septembra. Čo teda na ne platí a ako sa s nimi vyrovnať?


Imunita a strava


Vo svojej podstate na všetky patogénne organizmy potrebujeme výkonný imunitný systém. Výkon imunitného systému je však zásadne závislý na optimálnu strave, ako nám napríklad pripomína prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice Hradec Kráľovom Jan Krejsek. K podpore imunity teda potrebujeme stravu vyváženú, s prevahou rastlinné zložky, s množstvom ovocia, zeleniny, orechov, semien, strukovín, ale aj živočíšnych bielkovín a vitamínov.


Optimalizácia stravy v závislosti od sezónnosti
Optimálna strava však nie je úplne univerzálny, pretože sa líši podľa veku i pohlavia, imunitu ovplyvňuje aj genetická výbava, individuálne imunitný výbava a celkový životný štýl. V lete je však oveľa jednoduchšie v našom podnebnom pásme stravu optimalizovať vzhľadom na fakt, že to je práve v tomto období, kedy je na našom domácom trhu veľa čerstvých, sezónnych a lokálnych produktov, ktoré sa vyhnú dlhému skladovanie, transportu i nadmiere tepelnej úpravy, ktoré zásadne množstvo živín v potravinách znižujú. Letné, obzvlášť domáce produkty, sú tiež zbierané za optimálnu zrelosť, ktorá zaručuje obsah niektorých silných antioxidantov, ako je napríklad silne protinádorovo pôsobiace salvestrol.

Úbytok slnečného žiarenia
S úbytkom slnečného žiarenia a prechodom k nadnárodnej produkcii supermarketov máme teda dve možnosti. Buď zásadne navýšime množstvo dostupného ovocia a zeleniny na trhu a pripravíme ich šetrným spôsobom a bez nadmiery tuku, aby nedošlo k nárastu hmotnosti, alebo si pozveme na pomoc doplnky stravy, s ktorými opäť môžeme stravu optimalizovať. V niektorých prípadoch je to vlastne aj nevyhnutné, ako vypovedal náš známy imunológ Karel Drbal z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej.

Ide totiž o to, že v okamihu, keď začnete pociťovať prvé príznaky prechladnutia, či počiatok ochorenia, či už je to Covid-19, alebo chrípka či nádcha, dostaví sa napríklad únava, bolia kĺby, cítite sa zle, bolí vás hlava či v krku, potom je dobré nasadiť vitamín C. a to krátkodobo aj vo veľkom množstve spolu s veľkým množstvom ovocia a tekutín. Jeho potrebnú hladinu si z potravín či citrusov len ťažko doplníte, preto je suplementácia dôležitá.



Vitamín D a prečo vôbec musíme dopĺňať


vitamín d

V ďalšej fáze boja s virózou bude hrať dôležitú úlohu aj vitamín D. V letných mesiacoch majú virózy, s ktorými ostatne bojujeme neustále, podstatne ľahší priebeh – a to práve aj vďaka dostupnému vitamínu D, ktorý je spolu s vitamínom C a niektorými minerálmi či stopovými prvky, napríklad so zinkom, kľúčovým modulátorom imunity. S úbytkom slnko a príchodom jesene je jeho dostatočná konzumácia formou doplnku stravy dôležitá. Na rozdiel od vitamínu C, ktorý vo vyšších dávkach užívame nárazovo, by konzumácia vitamínu D mala byť pravidelná, avšak v dávkach kontrolovaných, ktoré sa teraz pohybujú od 800 (odporúčanie Dr. Karla Drbal) – až po 2000 medzinárodných jednotiek denne, ako napríklad uvádza profesor Ondřej Topoľčian z Fakultnej nemocnice v Plzni.

Covid-19 a vitamín D
Aj podľa britských vedcov užívanie vitamínu D môže mať preventívny účinok proti súčasnej Koronavirové epidémii. V Plzni sledujú hladinu vitamínu D u pacientov a došli k záveru, že z 1500 pacientov má normálnu hladinu tejto živiny iba 40%. Pacientom starším 70 rokov tak podávajú nárazovo vysokú dávku. Profesor Topoľčian sa domnieva, že vitamín D pomáha blokovať cesty, ktorými koronavírus preniká do buniek.

Ubúdanie nazhromaždeného vitamínu D z leta
Hladina vitamínu D bola tiež nedostatočná prakticky u každého pacienta s prekonaným ochorením SARS-Covid-19. Podľa teraz často citovaného profesora Jaroslava Flegr možno tiež v tejto súvislosti očakávať vyššiu agresivitu a úmrtnosť koronavírusy v zimnom období, ktoré je ešte pred nami, pretože bude pacientom dochádzať zásoba nahromadeného vitamínu D z leta. Aj keď by v optimálnom prípade bolo najlepšie jeho hladinu sledovať v laboratóriu, ani niekoľkomesačné užívanie 1000 medzinárodných jednotiek denne jeho množstvo v krvi nijako prudko nenavýši. V individuálnych prípadoch špecifických ochorení jeho užívanie konzultujte so svojim lekárom.

Ako sa zabezpečiť
Aby sme teda v tomto a budúcom roku unikli virulentným organizmom hravo z pazúrov, potrebujeme zdravo jesť, dopĺňať si zásoby vitamínu C a D, a ako sa tento rok ukazuje – tiež sa sústrediť na zvýšená hygienické opatrenia, ku ktorým patrí častá hygiena rúk a užívanie ústenek. Pre vaše špecifické potreby tohto roku ako posledný výrobok, ktorý Naturhouse uviedol na trh v tomto roku, je práve VITAMÍN D3 v kapsliach. Dostupný je na predajniach Naturhouse alebo tiež v e-shope, novo aj v kurča na redukciu HMOTONOSTI a posilnenie imunity S VITAMÍNOM D3 a doplnkom INMUNAT. Táto kúra obsahuje imunostimulačne pôsobí látky a tiež mnoho tipov a chutných receptov, ktoré budovanie imunity pre tento rok povýšia na gurmánsky zážitok :-).

Komentáre