Medvedí cesnak nechutí len medveďom

Obľuba medvedieho cesnaku v poslednej dobe strmo stúpa. Aby tiež nie. Od čias, kedy tak trochu upadol do zabudnutia, sme opäť zistili, že skvele nechutí len medveďom. Pokiaľ si netrúfame hľadať ho vo voľnej prírode a riskovať zámenu s konvalinkou, potom stavme na istotu a tipujte ho na polotienisté až tienisté stanovište na záhradky alebo výrazom priamo do supermarketu, kde sa v poslednej dobe tiež bežne ponúka ako špenát či zelené korenie.

Medvedí cesnak je považovaný za jeden zo silných jarných životabudičov a takisto pôsobí pozitívne na imunitný systém. Obsahuje totiž množstvo vitamínu C do 150 mg v 100 g rastliny. Pretože silne vonia po cesnaku, obsahuje tiež typické látky, ktoré za onou sirnatou vôňou stojí – antibakteriálne allicín. Lístky medvedieho cesnaku možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov, či koreniť polievky, rizota, karbonátky, omelety.

Allicin je známym bojovníkom proti chrípke, prechladnutí, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, kandide a ďalším. V Číne napríklad pri akejkoľvek bakteriálnej či vírusovej nákaze odporúčajú užívať cesnak každé dve hodiny. Allicin je zlúčenina nestála a jeho dodávku je nutné periodicky opakovať.

O medvedím cesnaku sa hovorí, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Medvedí cesnak bude nápomocný proti ateroskleróze, vysokému krvnému tlaku i astmy. Oceníme ho pri liečbe mykóz a plesní, poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Pôsobí močopudne, tonizuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach.

PESTO z medvedieho CESNAKU

Suroviny:
200 g medvedieho cesnaku,
20 ml oleja (olivového),
50 g parmezánu,
10 g sezamového semienka,
2 g soli

Postup: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne zmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienko. Pár sekúnd ešte mixujte, však sa snažte zachovať štruktúru semienka a kúsky syra. Umiestnite do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, starostlivo uzavrite a nechajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.

ŠPENÁT z medvedieho CESNAKU

Suroviny:
500 g medvedieho cesnaku,
1 cibuľa,
1 vajce,
1 lyžica olivového oleja,
20 g slnečnicového semienka,
himalájska soľ

Postup: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak cibuľku, všetko dajte do panvice, spoločne so semienkom, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Ku koncu do zmesi pridajte vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte kvalitný olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku na využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Vajíčkový ŠALÁT s medvedím CESNAKEM

Suroviny:
uvarené vajcia 4-6,
zväzok medvedieho cesnaku,
soľ, korenie, olivový olej,
2 ks jarnej cibuľky,
lyžička horčice, príp. avokádo,
trocha jogurtu alebo kokosového mlieka

Postup: Uvarené vajcia olúpte a pokrájajte. Rovnako tak nakrájajte zväzok opraného medvedieho cesnaku, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, jarné pokrájané cibuľky, čerstvo mleté čierne korenie, lyžičku až dve horčice. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom a trochou jablčného octu, tiež môžete pridať avokádo.

Rukolový ŠALÁT s medvedím CESNAKEM

Suroviny:
veľká hrsť rukoly,
hrsť medvedieho cesnaku,
5 sušených paradajok,
100 g srvátkového syra
1 šalotka, citrónová šťava,
2 lyžice oleja z vlašských orechov, soľ, korenie

Postup: Rukolu dôkladne umyte spolu s medvedím cesnakom, do misy spolu s nimi pridajte pokrájané sušené paradajky (ak budú príliš vyschnutá, potom je potrebné ich vopred namočiť), nakrájajte šalotku alebo menšie červenú cibuľu, srvátkový syr, pridáme citrónovú šťavu, olej, soľ , korenie, dôkladne premiešame.