DETOXIKÁCIA A CHUDNUTIE

TRENDY VO VÝŽIVE

Pripravila  hlavná nutričná poradkyňa NATURHOUSE
Věra Burešová

To, že nadváha a obezita sú príčiny celého radu ochorení, ako napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka II. typu, zvýšené riziko rakoviny, neplodnosť, ochorenia kĺbov a množstvo ďalších, to už mnohí z nás vie. Že sú s tým spojené problémy so zažívaním, si väčšina z nás zažila na vlastnej koži. Vedeli ste ale, že obezita je jeden z faktorov, ktorý významne zhoršuje priebeh ochorenia covid-19 a znižuje schopnosť tela bojovať s vírusmi.

Obezita ako rizikový faktor pri nákaze koronavírusyObezita ako rizikový faktor

Obezita jednoznačne patrí medzi rizikové faktory pri vírusovom ochorení, na čo v poslednej dobe v súvislosti s koronavírusom čoraz častejšie upozorňujú lekári na svetovej úrovni. A nielen to. Obezita je vo veľkom miere aj príčinou ťažšieho priebehu ochorenia covid-19 a má sa za to, že znižuje účinnosť očkovania proti vírusom.

 

Zmenou jedálnička k zdraviu

Riešením je zmena jedálnička. Zo správne zložené stravy a správnych stravovacích návykov môžeme získať „zdravie na tanieri“. Ako najzdravšie jednoznačne vychádza strava stredomorská. Obsahuje kvalitné bielkoviny, tuky, ovocie, zeleninu a zdravé sacharidy vo forme celozrnných príloh.

Vírusy tu boli vždy a najskôr s nami zostanú naveky, budú sa rôzne meniť, mutovať a budú mať rôznu silu. My sa pred nimi musíme chrániť. A tým najzákladnejšie by malo byť zdravé stravovanie as tým ruka v ruke správna hmotnosť.

Na svoje fyzické a psychické zdravie by sme ale mali myslieť celoročne. Nielen v jesennej období vírusových nákaz a chrípok.

Výhody stredomorskej stravy

Tým jednoznačne najzdravším spôsobom je stredomorská strava. Nie je to len o stravovanie. Je to ucelený životný štýl, ktorý aj cez niektoré lokálne odlišnosti spája národy Stredomoria. Jeho základom je bežné využitie lokálnych potravín, miestnych receptov, ale aj spôsob prípravy jedla, ktoré si najlepšie vychutnáme v dobrej a priateľskej spoločnosti. Stredomorské národy si totiž z jedla vie urobiť sviatok.
Tak poďme byť na chvíľu ako Taliani, Španieli či Francúzi a skúsme stredomorskú stravu zloženú prevažne z čerstvého ovocia, zeleniny, kvalitného olivového oleja, rýb, strukovín, a keď k tomu pridáme jesenné prechádzku medzi opadaným lístím, budeme sa cítiť hneď lepšie.

Prečo je dobré začať so zmenou jedálnička na jeseň


zeleninaIdeálnym obdobím, kedy ideálne začať redukovať hmotnosť je jeseň. Nielenže pominulo letné prejedanie a holdovanie alkoholu u grilovanie a rôznych letných osláv, ale jeseň ponúka aj veľa zaujímavých surovín na prípravu stredomorských receptov. Keď sa pôjdete prejsť na ktorýkoľvek farmárskych trh, zistíte, ako to tam úžasne hýria rôznymi farbami – od oranžovej, cez žltú, zelenú až po sýto červenú a fialovú – tekvica, hrušky, jablká, cukety, baklažány, slivky, paradajky, paprika, kapusta , červená repa – všetko lokálne a čerstvé – z toho všetkého sa dajú pripraviť úžasné a rýchle pokrmy.
U nás v Naturhouse Vám nielen poradíme, ako na chudnutie, ale získate u nás aj veľa receptov na jednoduchú prípravu skvelých jedál. Niet na čo čakať, čo myslíte? Podporte svoje zdravie pomocou  NATURHOUSE .